Kompanija Zeka – Comerc d.o.o Gračanica osnovana je 1995. godine u mjestu Lukavica pored Gračanice kao kiosk radnja sa samo jednim uposlenim radnikom. Danas je to kompanija sa 450 radnika i 28 poslovnih jedinica te godišnjim prihodom i profitom koji je svrstava u velike i brzorastuće kompanije u Bosni i Hercegovini.

Zeka-Comerc d.o.o ima razvijen transport u Bosni i Hercegovini sa osamdeset voznih jedinica, četiri bau centra na području Tulanskog, dva na području Unsko-Sanskog kantona, dva na području Sarajevskog kantona te po jedan bau centar u Zenici i Bijeljini. Uz transport i bau centre ova kompanija ima i dvije benzinske pumpe u Gračanici i Zenici kao i sopstveni proizvodni metalni pogon a, pored poslovanja unutar Bosne i Hercegovine, Zeka-Comerc posjeduje transport u Sloveniji sa dvadeset kamiona. Zeka bau centri rađeni su prema evropskim standardima, odnosno konceptu Let´s Do It prodajnih objekata, a uz pomoć poslovnog partnera austrijske kompanije 3e sa kojom Zeka-Comerc posluje 13 godina.

Zeka-comerc se bavi i izgradnjom i prodajom stanova pod imenom A-residential d.o.o. Ova kompanija je svoju ekspertizu u izgradnji stanova demonstrirala kroz trenutni projekat u Gračanici, gdje gradi dvije moderne zgrade. Ovi stanovi će ponuditi udoban i luksuzan životni prostor, uz sve potrebne sadržaje za savremeni način života. Zeka-comerc je posvećen pružanju visokokvalitetnih stanova koji će zadovoljiti potrebe svojih kupaca i doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Budući stanari ovih objekata će uživati u kvalitetnom i udobnom stanovanju, zahvaljujući posvećenosti Zeka-comerca ka izvrsnosti u izgradnji.

Svih 29 godina poslovanja Zeka-Comerc bilježi stalan rast broja uposlenika, prihoda i profita. Posao je lakše obavljati kada imamo viziju a vizija naše kompanije je razumjeti potrebe svojih kupaca i omogućiti im kupovinu u kojoj će pronaći sve za svoj dom na jednom mjestu a asortiman je veoma raznovrstan i uključuje: građevinski materijal i suhu gradnju, auto i moto opremu, sanitarije i vodo materijal, željezariju i okove, materijal za grijanje, alate i mašine, boje i lakove, vrtni asortiman, bijelu i AV tehniku, rasvjetu i elektromaterijal, dekoracije, igračke, školski pribor te posuđe.

Cilj rukovodioca kompanije jeste izgraditi prepoznatljiv brend kako u našoj zemlji tako i na tržištu Evropske unije te postati broj jedan u BiH kada je riječ o bau centrima.